ŠIJEME UDRŽITELNĚ: VŠE O NAŠÍ VÝROBĚ, MATERIÁLECH A CERTIFIKÁTECH

Zjistěte, co pro nás znamená slow fashion a jak zajišťujeme vysokou kvalitu materiálů i finálního zpracování.

Značka Mambi stojí od začátku na filozofii udržitelnosti. Proto navrhujeme a zpracováváme jednotlivé modely tak, aby je že nosily nejen v době těhotenství, nýbrž i během kojení a po něm, aniž by bylo na první pohled znát, že je na kouscích kromě jejich kvality ještě něco dalšího speciálního. Aby celý náš koncept fungoval, musí se oblomně opírat o 3 pilíře - lokálnost, kvalitní zpracování z certifikovaných materiálů a férové pracovní podmínky těch, kdo pro nás modely zhotovují.

Z čeho šijeme v Mambi oblečení

Materiály, z nichž šijeme, jsou pro nás zcela klíčové. Nejčastěji proto vyrábíme z přírodních látek utkaných z bavlny, lnu, bambusové viskózy a micromodalu. Ty odebíráme jak od českých, tak zahraničních výrobců z různých evropských zemí. Abychom zajistili vysoký standard materiálů, vybíráme velice přísně. Po tom, co se ujistíme, že dodavatel vyhovuje našim požadavkům, začneme vzorky testovat. Pereme je, žehlíme, testujeme žmolkování, nebojíme se ani kousek látky zapálit, abychom se ujistili o přírodním složení tkanin podle vůně.

Víte, kde najdete, z čeho je naše oblečení vyrobené?

Víte, kde najdete, z čeho je naše oblečení vyrobené?

Přírodní tkaniny preferujeme jak pro jejich větší vstřícnost k přírodě, tak pro jejich vlastnosti, díky nimž se maminky v oblečení Mambi cítí příjemně a pohodlně. Bavlna vyniká především svou vysokou savostí, barevností a je příjemná na dotek. Proto hraje prim ve volnočasovém oblečení. Len je zase velice prodyšný, chrání před UV zářením, dlouhodobě drží tvar a je odolný, což z něj činí perfektního adepta pro letní kousky jako šaty či halenky. Podobnými vlastnostmi se pyšní rovněž bambusová viskóza, jež nabízí navíc krásný lesk a působí nesmírně elegantně. Micromodal v sobě zase snoubí to nejlepší z bavlny a hedvábí. Nadchne vás svou jemností i savostí, nemačká se, perfektně drží tvar.

Proč používáme tkaniny s příměsí polyesteru?

U některých modelů Mambi můžete narazit na tkaniny s příměsí polyesteru, a to nejčastěji na kombinaci bavlna-polyester. K ní se uchylujeme v nezbytných případech, abychom docílili lepších vlastností našich výrobků. Přidáním polyesteru docílíme nižší mačkavosti, odolnosti nejen při praní, menšího žmolkování, pevnosti a delší životnosti. Právě životnost  a odolnost považujeme za nesmírně důležitou obzvlášť u maminek s dětmi, které musí často prát jak mateřské oblečení, tak dětské. Proto některé modely nelze bez malého procenta PES vyrobit, aniž by došlo po několika pracích cyklech k viditelnému opotřebování a deformaci střihu. Věříme, že tímto způsobem jdeme své myšlence o udržitelnost a slow fashion stále naproti. Pokud totiž oblečení vydrží déle hezké, příjemné a elegantní, nemusíte každých několik měsíců kupovat nové kousky a zbytečně utrácet. Stále však doufáme, že se na trhu v blízké době objeví 100% přírodní alternativní materiál s podobnými vlastnostmi.

Polyester u nás najdete například v teplákovině, z níž šijeme kojicí teplákové soupravy vhodné i pro těhotné maminky. Tato bavlněná teplákovka z Basic kolekce Mambi obsahuje 80 % bavlny a 20 % polyesteru. Díky této kombinaci jsou těhotenské kalhoty Brooklyn a kojicí mikina Kira vysoce odolné vůči skvrnám i opotřebování, pevné a nevytahují se v oblasti kolen. Naše zákaznice tyto kousky používají od těhotenství přes hektické období kojení až po dobu po kojení jako běžné volnočasové oblečení, čímž uvádí náš sen o slow fashion české značce k životu.

Co znamenají certifikáty Oeko-Tex a GOTS?

U látek pohlížíme na jejich kvalitu, pestrost a trvanlivost barvy, ale také na jejich certifikaci. Zajímají nás především Oeko-Tex a GOTS. Certifikace Oeko-Tex (neboli Öko-Tex Standard 100) zaručuje zdravotní nezávadnost použitých materiálů. Do testování se zapojuje 17 zkušebních ústavů, které podrobují tkaniny rozborům za účelem odhalení škodlivých látek. Kritéria pro zkoušky i konkrétní metody jsou standardizované na mezinárodní úrovni. Asociace Öko-Tex následně produkty třídí do 4 produktových tříd dle vhodnosti pro styk s pokožkou. Vystavený certifikát platí 1 rok, následně musí výrobce zažádat o další otestování.

Pokud se oblečení pyšní certifikátem GOTS, znamená to, že splnil nejpřísnější podmínky pro hodnocení bavlny. Bavlna s tímto certifikátem byla vypěstována bez umělých hnojiv, pesticidů, insekticidů, GMO. Také odpovídá požadavkům pro fair-trade, při jejím získávání a následné výrobě tkaniny se dodržují sociálně-pracovní podmínky v souladu s Mezinárodní organizací práce a OSN. Certifikace GOTS je tou nejrespektovanější na světě.

Informaci o certifikátech se dočtete také u popisků jednotlivých produktů:

Certi 1Certi 2

Co je pro vás osobně důležitou a rozhodující informací v oblasti udržitelné módy a slow fashion? Podělte se s námi o své názory a nápady na e-mailu: info@mambi.cz.