NEMOC A KOJENÍ: JAK NEZTRATIT MATEŘSKÉ MLÉKO?

DSC07028_e

Nejen děti, ale i maminky občas stůňou, což se může podepsat také na kojení.

Jak je to s kojením v období nemoci?

Může se miminko nakazit prostřednictvím mateřského mléka?

A jak neztratit při nemoci mléko?

Infikované mateřské mléko

DSC06812_e

Jistě víte, že děti získávají prostřednictvím mateřského mléka vedle živin také řadu protilátek na různé nemoci. Jak ale postupovat v případě, že matka onemocní? Měla by za takových okolností přestat kojit?

Tyto otázky nepřichází maminkám na mysl zcela bezdůvodně. Dříve totiž skutečně existoval předpoklad, že mateřské mléko může být infikované a kvůli kojení se tak nemoc přenese z matky i na dítě. Dnes už se však odborníci shodují, že nemoci jako nachlazení, virózy, angíny nebo chřipka nepředstavují nutně riziko.

DSC06777_e

O kojení byste ovšem, maminky, měly informovat svého lékaře nebo lékárníka, pokud se rozhodnete s nemocí bojovat léky. Naštěstí už existují i antibiotika přímo určená pro kojící ženy, která miminku neuškodí.

Snažte se však léky brát spíše po kojení než před ním.

Co se dětí týče, tak je pro ně kojení mlékem od nemocné mámy do jisté míry přínosem.

Protilátky získává s předstihem, čímž se před onemocněním chrání.

Pokud se ale přeci jen nakazí, většinou u něj nemoc proběhne s mírnějšími příznaky.

Dbejte na přísun živin

DSC06743_e

Kontraindikací pro kojení není ani střevní chřipka. Dle vážnosti jejího průběhu však může dojít k silné dehydrataci a nedostatečnému příjmu potřebných minerálů a vitamínů.

Za takových okolností se stává, že se mamince mléko tvoří v nedostatečném množství. Proto se zaměřte právě na to, aby vašemu tělu nic nechybělo.

Dokud vaše tělo nepřestane odmítat pevnou stravu, zařaďte do svého pitného režimu kromě vody také minerální vody, rozpustné šumivé nápoje s potřebnými vitamíny, černý čaj a bylinné vývary z heřmánku a řepíku.

Tím dodáte tělu aspoň část potřebných živin nezbytných pro tvorbu mateřského mléka.

Přizpůsobte si režim

DSC06731_e

Pokud se v průběhu nemoci vaše spánková okna protínají s časy krmení, odsajte si mléko předem tehdy, kdy na to budete mít sílu, aby mohl dítě nakrmit tatínek nebo někdo z vašich blízkých, když přijde jeho doba, a vy nebudete muset fungovat navzdory svému vyčerpání.

Oslabené tělo totiž může začít stávkovat a z nedostatku energie zpomalit i tvorbu mléka. Nezapomínejte ani na pitný režim a pokud by se náhodou produkce mléka přece jen snížila, nevzdávejte se a dejte svému tělu čas znovu nastartovat.

Podpořit jej můžete samozřejmě pestrou vyváženou stravou a čajovými směsmi určenými přímo pro kojící matky.

Buďte zdravá!